Scurt istoric

Istoria Școlii Gimnaziale „Georg Daniel Teutsch” Agnita începe în anul 2002, când prin inițiativa Consiliului Local Agnita și aprobarea Inspectoratului Școlar Județean Sibiu s-au unificat Școala Generală Nr.1 Agnita, Școala Generală nr.3 Agnita și Școala Generală Coveș.

Istoria școlii este legată de cea a bisericii săsești în perimetrul căreia se află azi corpul A. Școala a fost înființată de către Biserică și a funcționat pe lângă aceasta o perioadă lungă de timp. În 1805-1806 se construiește un local anume pentru școală. Friedrich Teutsch, viitorul istoric și mitropolit evanghelic, care se stabilește în 1863 în Agnita, spunea că școala avea 4 clase de băieți și una de fete.

În 1867 se strică zidurile de apărare ale cetății și în locul lor se pune temelia actualei școli. Se pun bazele grădinii școlii, căreia mai târziu (1870) Friedrich Fronius îi va da o înfățișare deosebită prin simțul estetic și varietatea de plante aduse. În 1906 școala generală avea 7 ani de studiu. În 1942 școala este preluată pentru scurt timp de „National-Sozialistiche Volksgruppe”.

În 1960 se unește școala germană cu cea românească, iar în clădirea școlii românești se înființează liceul care are și secție germană. După 1990 secția germană se păstrează cu câte o clasă pentru fiecare an de studiu însă majoritatea elevilor sunt români.